Kupovina toplotne pumpe – kontrolna lista

Procena postojećeg sistema za grejanje

Lorem ipsum

Prilikom izvođenja kalkulacije isplativosi investicije u toplotnu pumpu pokušajte da izvršite analizu troškova u što dužem periodu, i vodite računa da neobično blaga, ili hladna zima ne stvori pogrešnu sliku o realnoj prosečnoj potrošnji.

Kotlovi i rezervoari za ulje zauzimaju mnogo prostora. Toplotna pumpa zauzima manje od polovine kvadratnog metra, oslobađajući tako značajan prostor.

 

Ukoliko planirate da nadogradite svoj sistem za grejanje, razmislite o jednostavnom obnovljivom grejanju koje može da izađe na kraj i sa najhladnijim zimskim danima.

Princip izvlačenja toplote

Lorem ipsum

 

 

Grejanje sa toplotnom pumpom vazduh-voda ne zahteva bušenje niti postavljanje podzemnih cevi, što ga čini odličnim rešenjem kada je površina ograničena i kada se razmatra delimična nadogradnja – toplotna pumpa + postojeći sistem.

Sistem sa horizontalnim polaganjem podzemnih cevi znači da se dugačka cev zakopava na dubini oko jednog metra ispod površine tla. Velika površina zemljišta će morati da bude iskopana, što će privremeno onemogućiti njegovo korišćenje u toku izvođenja radova.

Geotermalna energija iz jedne ili više vertikalnih bušotina u zemlji je stabilan izvor energije i ne zavisi od spoljne temperature vazduha.

Vaši zahtevi u pogledu grejanja i tople vode

Lorem ipsum

Pri odabiru toplotne pumpe za grejanje i toplu vodu, imajte u vidu količinu potrebne tople vode i kapacitet grejnih tela.

Po potrebi, moguće je postavljanje i većeg eksternog tanka. Temperatura od 55-60 °C je dovoljna. Toplotna pumpa bez problema može da zagreva radijatore i podno grejanje bez obzira na zahtevanu temperaturu.

 

Manja potražnja tople vode može se zadovoljiti sa toplotnim pumpama sa integrisanim tankom od 180 litara i pomoćnim grejačem.

Hlađenje – Udobnost tokom cele godine

Lorem ipsum

Pored grejanja i tople vode, tokom toplih letnjih dana toplotna pumpa zemlja-voda može da omogući pasivno i aktivno hlađenje.

Cirkulisanjem hladne tečnosti u petlji, energija za hlađenje se stvara po ceni koja je jednaka trošku za nekoliko sijalica. Ova tehnika se naziva pasivno hlađenje i može se koristiti sa svim toplotnim pumpama zemlja-voda.

 

Ako je pasivno hlađenje nedovoljno efikasno, toplotna pumpa će obezbediti više hlađenja uz pomoć kompresora. Ovo je aktivno hlađenje.

Koeficijent efikasnosti toplotne pumpe

Lorem ipsum

COP (Koeficijent efikasnosti) predstavlja odnos između utrošene i dobijene energije. Na primer, COP 4 znači da 1kW utrošene električne energije proizvodi 4kW toplotne energije.

Ali to nije cela priča. Merenje COP u navedenim uslovima testiranja, bez obračuna potrošnje energije svih komponenti u sistemu (npr. cirkulacione pumpe), može da proizvede veoma visoke vrednosti COP. Ali merenje ne treba vršiti samo u cilju podrške marketinga proizvođača. Merenje vlasnicima kuća treba da obezbedi precizniju sliku efikasnosti toplotne pumpe u realnoj eksploataciji.

 

Prava mera je SCOP (sezonski koeficijent efikasnosti). On uključuje celu godinu, uključujući najtoplije i najhladnije periode, kao i proizvodnju tople vode. Drugi faktori koji utiču na ukupan rezultat uključuju veličinu kuće, geografsku lokaciju i broj ukućana. Razlika između COP i SCOP je često velika.

Određivanje veličine i očekivane uštede

Lorem ipsum

Veća toplotna pumpa košta više, ali ima manje operativne troškove i obrnuto. Pravilno određivanje veličine će omogućiti optimalnu ravnotežu između ulaganja i operativnih troškova.

Instaliranje efikasne toplotne pumpe smanjuje troškove grejanja za 50-75% u poređenju sa starim sistemima grejanja. Faktori koji utiču na rezultat uključuju stanje kuće, vrstu i stanje sistema grejanja, spoljnu temperaturu – klimatsku zonu i kretanje cene energije koja se koristi.

Napomena! Dobra instalacija grejanja pomoću toplotne pumpe povećava vrednost vaše kuće.

Ponuda – oprema, obim radova i cene

Lorem ipsum

Uporedite vašu ponudu: sve od ukupnih troškova za instalaciju po principu „ključ u ruke” do demontaže i uklanjanja starog kotla. Vodite računa da jeftinije toplotne pumpe treba da imaju dovoljno snage za komforno grejanje vašeg doma. Primamljivo nisku cenu brzo mogu prevazići viši operativni troškovi.

Imajte na umu da je toplotna pumpa samo deo kompletnog sistema grejanja, čiji su integralni delovi i sistem za distribuciju toplote i sistem izvora toplote (za toplotne pumpe zemlja-voda i voda-voda).

Ključ uspeha je u odabiru kvalitetnog proizvoda i pouzdanog i iskusnog stručnog izvođača za izvođenje i završetak cele instalacije.

Nakon prodaje

Lorem ipsum

U normalnim uslovima, toplotna pumpa treba da radi cele godine bez održavanja. Kada je servis povremeno neophodan, važno je imati pouzdanog prodavca i servisera.

U pogledu ponuđene garancije, ne dozvolite da vas omete dužina garantnog perioda, već proverite šta je sve pokriveno garancijom. 

Tražite daljinsku kontrolu koja vam omogućava da povećate ili smanjite temperaturu u svom domu preko interneta, kada treba da se vratite kući nakon praznika ili poslovnog putovanja.

Važno je da je garancijom pokriven celokupan proizvod, a ne samo kompresor.

Kontakt

Ukoliko imate dodatnih pitanja molimo da nas kontaktirate

Pišite nam

We inform you that your agreement may be withdrawn at any moment by sending an email message... more
We inform you that your agreement may be withdrawn at any moment by sending an email message to our Data Protection Officer: info@thermia.com from the address that the agreement concerns. We inform you that you are not profiled. Your data will not be shared outside the European Economic Community or shared with multinational organizations. hide
We inform you that the administrator of the personal data provided in the form above... more
We inform you that the administrator of the personal data provided in the form above is Thermia AB based in Box 950 671 29 Arvika. Please send all your questions and doubts to our Data Protection Officer at info@thermia.com. Your data will be processed in order to reply to the question according to the provision that data processing is lawful if it is necessary to carry out an agreement or prior to entering it. If you agree to the above, your data will also be used to send marketing content. You can find full information about your personal data in our privacy policy. hide
* Obavezno polje

Thermia predstavnik u Srbiji

BRAVUS d.o.o.